icon Skip to main content
✔️ Handgjorda lampor ✔️ Svensktillverkade ✔️ Smidiga betalningar - Swish & Klarna

Lampa över matbord: Skapa den perfekta belysningen för ditt matrum

Lampa över matbord: Skapa den perfekta belysningen för ditt matrum

När det kommer till inredning och design i kök och matrum, är belysningen en av de viktigaste faktorerna att överväga. En lampa över matbordet behöver inte bara ge den nödvändiga belysningen för måltider, utan den kan också vara en central estetisk punkt i ditt matrum. I denna artikel kommer vi att utforska olika inspirerande idéer för att välja och placera en lampa över matbordet för att skapa den perfekta atmosfären.

Betydelsen av rätt belysning

Belysning spelar en avgörande roll i hur vi uppfattar och njuter av våra matupplevelser. Den kan påverka stämningen, fokus och till och med aptiten. Att investera i en genomtänkt lampa över matbordet är därför viktigt för att skapa den bästa atmosfären i ditt matrum eller kök.

Stil och estetik

Den första frågan att överväga när du letar efter inspiration för din matbordslampa är stilen och estetiken i ditt matrum. Är din inredning modern, klassisk, vintage eller minimalistisk? Din lampa bör komplettera din befintliga inredning och lägga till en touch av personlighet.

Hur stor lampa över köksbordet?

Storleken på din lampa är avgörande för att uppnå balans i ditt matrum. En för liten lampa kommer att se vilsen ut, medan en för stor lampa kan överväldiga utrymmet. 

För att anpassa lampan efter bordets storlek gäller några enkla riktlinjer:

Små bord (90 - 120 cm): För ett litet bord bör lampan inte vara större än 50 cm i diameter. Ett mindre bord förtjänar en mindre lampa, och detta skapar en balans i rummet.

Stora bord (över 130 cm): Om bordet är större än 130 cm i diameter bör du istället välja en lampa som är minst 60 cm i diameter. Större bord kräver en större lampa för att ge tillräcklig belysning och för att visuellt komplettera bordets proportioner.

Materialval

Valet av material för din matbordslampa påverkar inte bara dess utseende utan också dess hållbarhet. Trä, metall, glas och tyg är några av de vanligaste materialen att överväga. Tyglampor blir allt mer populära. 

Hur högt ska lampan hänga över matbordet?

I vilken höjd ska kökslampan hänga över matbordet? En bra riktlinje är att låta taklampan hänga ungefär 60 cm över bordsskivan, mätt från lampans underkant. Denna höjd är idealisk för flera viktiga skäl.

För det första hjälper det till att undvika bländning från ljuskällan. Om lampan är för lågt placerad kan ljuset störa ögonen och göra det obehagligt att äta eller umgås vid bordet. Genom att hålla lampan högre minskar risken för bländning.

För det andra ger denna höjd en jämn belysning över hela bordet. Det gör det enklare att se maten och möjliggör en trevlig och bekväm atmosfär under måltiden.

Slutligen möjliggör en höjd på ca 60 cm också att man kan se och prata med personerna runt bordet utan att lampan blir i vägen. Det skapar en mer öppen och inbjudande känsla i matsalen.

Sammanfattningsvis är det viktigt att hänga taklampor på rätt höjd, både funktion och stil, och 60 cm över bordsskivan är en bra riktlinje för att uppnå detta.

Placering av lampa över matbordet

En vanlig rekommendation är att placera lampan mitt över matbordet. Detta ger en jämn belysning och skapar en visuell fokuspunkt i rummet. 

Dimmerfunktion

För att skapa en mångsidig atmosfär i ditt matrum är det en bra idé att överväga en lampa med dimmerfunktion. Detta ger dig möjlighet att justera ljusstyrkan beroende på aktiviteten, från romantiska middagar till vardagliga måltider. 

Lampa över matbord inspiration

Lampverket erbjuder ett brett utbud av handgjorda tyglampor för att passa din smak och din inredning. Du kan välja mellan olika stilar, material och färger för att hitta den lampa som bäst passar över ditt matbord och din personliga stil.
Lampverkets tyglampor är svensktillverkade och har ekologiska tyger för miljön. Vi har ett stort utbud av stora taklampor, små taklampor, lampskärmar med mera. Hitta din nästa lampa på Lampverket.

Your Cart

Your cart is currently empty.
Click here to continue shopping.
Thanks for contacting us! We'll get back to you shortly. Thanks for subscribing Thanks! We will notify you when it becomes available! The max number of items have already been added There is only one item left to add to the cart There are only [num_items] items left to add to the cart